2018. ápr 15.

Jungle (2017)

írta: Ryzla
Jungle (2017)

 

jungle-27x40-one-sheet_proo.jpgSzakállas Harry Potter eltéved a dzsungelben.Ennél sokkal többre nem érdemes számítani, de egy laza vasárnap délutáni filmecskének megteszi. A dzsungel hangulatos, a történet kiszámítható, de el azért - jó esetben - nem alszunk rajta.

Eleinte Into The Wild klónnak indul a sztori, miszerint a társadalomból kiábrándult srác útra kel, hogy meghódítsa a vadont. Innen csap át hirtelen egy kis Sziget utóérzésbe, de sajnos Radcliffe nem egy DiCaprio. Játéka ezúttal is izzadtságszagú, görcsösen erőltetett, a karakterhez semmilyen pluszt hozzá nem adó.

A film igaz történet alapján készült, ez valamilyen szinten mentségére szolgál a nem túl acélos forgatókönyvnek.

daniel-radcliffe-jungle.jpg

Történetünk ott indul, hogy varázslótanoncunk javában éli a hátizsákos világjárók mindennapjait, mikor Bolíviát járva összeismerkedik két hasonszőrű figurával, hogy aztán jól meghülyítse őket egy helyi fickó, aki túravezetőnek képzeli magát.  Ez az állítólag rutinos dzsungeljáró ráveszi hőseink, hogy menjenek vele a dzsungel mélyére indiánokat keresni és aranyat ásni. Ez elsőre hallásra világmegváltó ötletnek tűnik, de mint az sejthető, nem sokáig élvezik a vadon nyújtotta örömöket.

Eleinte kellemes feelgood hangulatú jelenetek játszódnak a szemünk előtt. A vadon fantasztikus hangulatot áraszt, elkápráztatja mind a kalandorokat, mind a nézőit. Gyönyörű a helyszín ez vitathatatlan, egyben ezek a jelenetek a film legélvezhetőbb részei. Ennek ellenére erősen érződik a rendező (Greg McLean) horror műfajhoz való kötődése, talán mindenki jobban járt volna, ha thriller / dráma helyett megmarad a film is ezen a vonalon.

Nem kell sokat várnunk, hogy megkezdődjön a kiscserkészek szenvedése, a leggyengébb láncszemet jelentő srác lába idejekorán zombifilmeket megszégyenítő oszlásnak indul, majd elméje is kezdi feladni az őserdővel folytatott harcot.

Komoly erkölcsi dilemmával szembesülő hőseink egy remek, unokáknak mesélhető sztori érdekében a barátságot  felülírva a kalandvágy által, csapatuk kettéválik.

jungle2_1.jpg

Sorozatos baklövések halmozását követően Harry sikeresen magára marad, hogy innentől szólóban tolhassa a survive-t. Valószínűleg újra DiCaprionak érezve magát - ezúttal a Revenant-ból - csúszik, mászik, hallucinál, tetőtől talpig mocskos lesz, megsérül, öncsonkít kicsit és nagyon durván le is fogy a végére. Amit azért meg kell hagyni, hogy szinte Christian Bale-t megszégyenítő módon sikerült abszolválnia.  

jungle-daniel-radcliffe-1024x576.jpg

Összességében nem egy emlékezetes darab, erőtlennek éreződik, elmarad az igazi dráma és a nagy katarzis is, ami elvárható egy ilyen témájú filmtől. Radcliffe túljátssza a szerepet a többiek  pedig totál felejthetőek voltak.

A rendezés erősen B kategóriás, de szerencsére a dzsungel, mint helyszín, elviszi lombkoronáján a filmet.

5/10.

 

Szólj hozzá