2018. máj 24.

Avengers - Infinity war

írta: Ryzla
Avengers - Infinity war

Első körben le kell szögeznem, hogy nagyon tetszett a film, tökéletesen működik a szórakoztatás faktor, ütnek a poénok, jók a karakterek stb-stb. Látva a film bevételi adatait reklámra nem igazán van szüksége, ezért ezúttal nem ajánlót fogok írni, hanem a negatívumaira szeretnék rávilágítani - végre kiélhetem magam.

A legelső dolog, ami eszembe jut, hogy mintha a Marvel (is) próbálná a GoT által gerjesztett divathullámot meglovagolni a karakterek módszeres és tömeges legyilkolásával. Indokolatlannak és súlytalannak tartom egy ilyen típusú franchise esetében.

25-thanos_w710_h473.jpg

Dramaturgiai szempontból kétes érzéseim támadtak, mivel egyrészt hiányoltam a lezárást, - nem voltam tisztában a ténnyel, hogy két részből fog állni a Végtelen Háború - továbbá túl sok szálon futnak az események, ami időnként darabossá, követhetetlenné teszi a történetvezetést. Azáltal, hogy túlzottan sok idő telik el az egyes történetszálak közt, nehézkesen áll össze egy nagy egésszé a történet, nem érződik a közös célért való küzdelem. Szinte olyan érzése támad az embernek mintha, párhuzamosan nézne 2-3 Marvel filmet, s időnként átkapcsolna egy másikra. Emellett annyi történés, mellékszál, szereplő és helyszín van a játékidőbe sűrítve, hogy olybá tűnik, hogy egy sorozat teljes első évadát néztük végig 2,5 órásra vágva.

Másrészt elvész az egész crossover-multiverzum  quint essenciája azáltal, hogy a csapatot szétszakítják több kisebb alakulatra, így kimaradnak a folyamatos egymás zrikálásából adódó zseniálisabbnál zseniálisabb poénok. Emiatt a játékidő hossza és zsúfoltsága ellenére is hiányérzetet kelt.

Erős hiányérzetet hagynak maguk után távol maradó karakterek, s skippelésük okának tisztességes magyarázata, így azon filóztam popcorn majszolás közben, hogy vajon az adott színész épp nem ért rá, (mit is forgathat épp helyette), vagy szándékosan nem vetik még be mert ő lesz majd a nagy megmentő, esetleg csak kivágták/bele sem tették mert már így is túlzsúfolt lett a film. Remélhetőleg a 2. felvonás magyarázatot ad majd e kérdésekre.

És akkor rátérnék a számomra legzavaróbb pontra, mégpedig a drámai(nak szánt) jelenetekre. Mit hittek a készítők, ki veszi be, hogy végleges halált halnak a karakterek? Főként annak tudatában, hogy az arcunkba van tolva az időkő, illetve be lett lengetve, hogy több millió párhuzamos valóság létezik, márpedig ha valami akkor ez a két kiváló klisé simán bármikor feltámaszthatja bármelyik szereplőt. Mindezek tudatában a percekig tartó fájóan túltolt drámai zenére szenvedés annyira nem átérezhető részemről, emiatt azért haragudtam a filmre kicsit.

Viszont ami leginkább tetszett, az előző részhez hasonlóan ezúttal is a főgonosz karaktere. Meg vagyok róla győződve, hogy a DC filmek ezen buknak el: nem találnak egy épkézláb, karakteres, komolyan vehető és igazán badass főgonoszt, így hiába jó a látvány, a darkosra vett hangulat, mégsem tudunk igazán izgulni sem a világ, sem Batman és a haverok sorsáért.

Na, de vissza a Marvel univerzumba! Thanos még Ultronnál is nagyobb király, kellően árnyalt, full pszichopata, de mégis emberi és esendő tud maradni, így szinte már megkedvelteti magát. Azt azért meg kell hagyni, hogy totális hülyeség a világmegváltó ötlete, miszerint minden 2. embert likvidálni kell, annak érdekében, hogy megszüntesse az éhezést. Ekkora hatalommal a kezé(be)n nyilván számtalan humánus módon is véget vethetne az univerzumot sújtó éhezésnek. Ezt írjuk a képregényhűség számlájára.

Viszont azt végképp nem értem, miért kellett szerencsétlen Tiriont ebbe a filmbe is beleerőltetni. Itt akkor vissza is csatolnék a korábbi okfejtésemhez, miszerint a GoT hypre vonatra még a Marvel is felkapaszkodik egy-két megálló erejéig.

peter-dinklage-will-be-in-avengers-infinity-war.jpg

Furcsa mód a CGI nem minden jelenetben volt tökéletes, (ezt már a Black Pantherben is megfigyelhettük) amit egy ekkora kaliberű produkciótól nem várna az ember. Összességében azért nem kérdés, hogy eyecandy a film, méghozzá a javából.

A stúdió állítása szerint minden korábbi MCU film erre a sztorira van kifuttatva, de én nem érzem, hogy ez megfelelően hangsúlyozva lenne, kissé izzadtságszagú belemagyarázásnak tűnik, vagy szebben mondva csak easter eggként tudok a korábbi filmekben elrejtett utalásokra tekinteni.

Fenteik tükrében is egy igazi nagybetűs POPCORN mozi az élmezőnyből, pörgős, vicces, látványos, jó a zene, a poénok erősek, egy csipetnyi moralizálással fűszerezve, mindezek mellett a képregény feelinget is hozni tudja. És ha minden igaz még ezt is van hova fokozni.

Várjuk szeretettel a folytatást!

8/10

7109_sx360_ql80_ttd.jpg

Szólj hozzá

filmkritika filmajánló avengers infinity war