2019. ápr 30.

The House That Jack built

írta: Ryzla
The House That Jack built

Na, ezt a posztot is szépen elfelejtettem megírni. Így x hónappal később lássuk csak, mi is maradt meg a Jack-ből...

Leginkább, hogy nehéz eldönteni melyik volt az utóbbi év legjobb horrorja, a Jack vagy a Hereditary. Ez így már önmagában is elég beszédes, már annak, aki látta Ari Aster remekművét.

lars_von_trier.jpg

Kicsit bővebben kifejtve, azt kell mondjam, hogy, aki bírja Von Trier munkásságát, semmiképp sem fog csalódni, aki viszont nem ismeri a mester életművét, annak ez egy kiváló bekapcsolódási pont, mivel egyrészt bevallottan amolyan összegzése is korábbi filmjeinek, emellett pedig talán az egyik legbefogadhatóbb filmje is mind témáját, mind stílusát tekintve. majdnem leírtam, a mainstream szót is, de az azért kicsit erős lett volna ebben a kontextusban. 

Nem akarok sokat kertelni, iszonyatosan jó film, totál egyedi atmoszférával, brilliáns színési játékokkal, helyenként fájóan életszerű, máskor teljesen groteszk módon gyomorforgató és humoros egyben.

Fájóan kevésnek érzem magam, hogy megpróbáljam megfejteni a film kultúrtörténeti utalásait, elvileg rengeteg ilyen található benne, én maradnék az egyszeri filmbuzi szerepében és így azt kell mondjam, a sorozatgyilkos-filmes zsáneren belül talán a legjobb, amit láttam.

3.jpg

 Matt Dilon-ről sosem gondoltam volna, hogy a gagyi 80-as évekbeli tinibálvány elő tud rántani farzsebből egy ekkora alakítást, egyszerűen zseniális, látni kell. A kissé dexteres narráció megadja a film hangulatát, segít, sőt kényszerít azonosulni antihősünkkel. Függőség, kényszerbetegség, depresszió, elszigeteltség keveréke mászik be a bőrünk alá, s így nézhetjük végig a gyilkosságok sorát, mégsem undorodunk meg magunktól vagy Jack-től, hiszen a játikdő erejéig, teljesen átszellemülünk ha akarunk, ha nem. Ijesztően természetesnek, gyakorlatiasnak hatnak az elkövetett szörnyűségek, ez adja meg a film igazi horror-ffatorát. Természetesen emellé kellően naturalista is, de itt nem ez a lényeg, sőt. Ez egy igazi pszicho-horror, a legdurvább fajtából, brilliáns befejezéssel. 

Aki nem tudja mire vállalkozik, az jól gondolja meg, aki viszont sejti és nem zárkózik el instant, annak kötelező.

3283.jpg

 

Szólj hozzá