2018. aug 17.

Upgrade - 2018

írta: Ryzla
Upgrade - 2018

Az Upgrade kategóriáján belül - amit nevezzünk B-scifinek -egy egész kellemes kis darab. Van benne kellő ötletesség, némi gore és egy adag Black Mirror-féle negatív jövőkép előrevetítése.

upgrade-movie-reviews-2018--1113394-1280x0.jpeg

Nagyon nehéz lenne nem a fent említett zseniális dark-future sorozathoz hasonlítani, mivel mind témájában, mind stílusában és hangulatábantökéletesen illeszkedne az antológia bármelyik évadába. A megvalósítás is körülbelül azon a szinten mozog, jók az effektek, de nem kirívóan, minimális a cgi, de pont elég, megalkotásukkor nem a látvány volt a fő szempont, csupán a technológiai fejlettség érzékeltetése.

Történetét tekintve, ha lecsupaszítjuk a fő szálat lényegében egy klasszikus revenge sztorit kapunk. Hősünk szerelmét megölik, majd bosszút áll a lehető legvéresebb módon. Láttunk már ilyet néhányszor, nem is ezen van a hangsúly, szerencsére.

letoltes.jpg

Ami a film fő egyediségét adja az a sci-fi elemek remek arányú vegyítése gondolok itt az emberekbe ültetett Ghost in the Shell-szerű implantokra, a testet uraló oprendszerre, ami úgy kommunikál a gazdatesttel, mint Jarvis Tony Starkkal, illetve a mesterséges intelligencia fejlődéséhez kapcsolódó morális kérdések felvetésére.

Operál a film egy-két szintén nagyon egyedi kameramozgással, amik robotmozgású hősünket követik, illetve a harcok során is akad pár ötletes beállítás.

Apropó robotmozgás, apropó hősünk! A főszerepben Logan Marshall-Green-t láthatjuk, hétköznapi nevén a szegényember tomhardyja. Beszéljenek a képek, azt hiszem nem kell magyarázni. Ha Hardy egyszer tényleg felhagy a színészkedéssel, lesz aki eljátssza a le nem zárt szerepeit, (pl a Tabu-ban). 

tom-hardy-and-logan-marshall-green.jpg

Visszatérve a robot szerű mozgásra, meg kell hagyni, hogy jó az ötlet és nagy általánosságban a megvalósítás is, de azért eleinte szokni kell a koreográfiát. Meg kell mondja, hogy az első ilyen jelenet láttán visítva röhögtem és közben azon agyaltam, hogy ez vajon most trollkodás vagy tényleg komolyan gondolták, hogy ez így jó lesz. Ha szándékos volt, akkor zseniális, ennyi humor elfért a komor sztori ellenére is, ha nem, akkor ezen még csiszolni kell, Uraim...upgrade-stem-e1528083575638.jpg

 Akadhat némi Altered Carbon utánérzésünk is a darkcore jövő és a magányos, csaját-elvesztett hősszerelmes karakterének köszönhetően, ami abszolút pozitívum, azonban be kell valljam hiányzott egy mellékszereplő, (lásd Poe vagy a feka-haverl) aki kicsit megpróbálja kordában tartani az eseményeket. Így kissé olcsó hatást kelt a film a kevés szereplő és helyszín miatt.

Mindent összevetve nézős. Főleg a műfajra fogékonyaknak és Black Mirror rajongóknak tudom ajánlani.

 

 

 

Szólj hozzá